Madregler: Jeg må ikke spise… fordi…

marts 25, 2018 0 Af Sunderehverdag

tumblr_nmaanxfv1i1tfbtrwo1_500“Jeg må ikke spise (indsæt fødevare) fordi….” sådan blev jeg introduceret til noget, jeg idag arbejder ekstremt meget med hos mine klienter, nemlig madregler. Madregler er regler der opstår, om mad sjovt nok, og som alle er en forhindring for, at du kan opnå et afslappet forhold til mad. Madregler opstår typisk på baggrund af myter, alt for meget fakta om hvad der er sundt/rigtigt/forkert. Madregler er kort sagt opdigtede forhindringer. Og de er ikke værd at samle på.

Madregler kan dog også være pinlige at tale om, for ofte giver de ingen mening når man siger dem højt. Og det betyder derfor også, at det ikke rigtig er nogle vi taler højt om. Mange ved måske heller ikke at de har dem, eller at der er noget der hedder madregler. Men selvom de ofte ikke giver mening, når man bliver opmærksom på dem, så betyder det ikke, at de bare er lige til at slippe, da de er så indgroede i vores vaner, at det ville være mærkeligt uden dem. Og hvad skal man så gå efter, hvis man ikke har sine madregler?

Det du skal gå efter er kroppen. Kroppen kan dog være rigtig svær at 1) høre og 2) følge. Første step handler om at blive opmærksom på kroppen, at blive opmærksom på hvornår det er kroppen, og ikke hjernen, der taler til os. For når kroppen taler, så er det reelt. Når hjernen taler, så er det for at dulme/trøste/fejre/hygge/opmuntre eller noget helt sjette. Men når kroppen taler, så kan vi trygt følge den. Det er første step, at høre, der er udfordrende og svært at lære, men dog ikke umuligt. Langt fra umuligt.

Når du har lært at høre kroppen og følge dens signaler, så er du klar til at slippe dine madregler helt, for så ved du hvad der skal stå i stedet for reglerne. Det skal kroppen. 

Det er en lang rejse, og den kræver opmærksomhed og tid, første skridt på rejsen kan dog være at blive opmærksom på sine madregler. Prøv eventuelt at sig til dig selv “Jeg må ikke spise (indsæt fødevare) fordi…” og når første sætning er udfyldt, så fortsætter du bare, indtil du ikke kan komme på flere ting. Madregler er ikke nødvendigvis ting du ikke må spise, det kan også handle om mængder, tidspunkter, varme/kolde retter, ting du ikke må spise sammen/adskilt. Der er kort sagt ingen regler for, hvilke madregler du kan have – det er bare om at opdage dem.

Jeg vil så gerne hjælpe dig af med dine madregler, læs mere her.