Fejl er en invitation til læring, men

april 17, 2018 0 Af Sunderehverdag

skaermbillede-2018-04-16-kl-13-38-58Jeg har længe sagt, at fejl er en invitation til læring, og den sætning minder jeg ofte mig selv om. Særligt når jeg skal lære noget nyt “Husk nu Nadja, fejl er en invitation til læring så giv den gas med de fejl, det er her du lærer”. Det er en sætning der har hjulpet mig meget i forbindelse med at acceptere fejl, og stoppe med at dunke mig selv oveni hovedet når noget går galt. Men der er noget jeg indtil nu har overset, eller glemt, som jeg gerne vil tilføje til sætningen, og det er nemlig at…

… Læring er en invitation til fejl.

Det gik op for mig, da jeg for nyligt selv sad i en situation, hvor jeg skulle lære noget nyt. Jeg fejlede og trøstede mig selv med, at fejl jo selvfølgelig er en invitation til, at jeg kan lære af det, men der slog det mig, at jeg, i det jeg havde sat mig for at lære noget nyt, også automatisk havde sat mig selv i den situation hvor jeg inviterede mig selv til at fejle.

Hvis det ikke giver mening, så prøv at husk tilbage, hvornår har du nogensinde kunne noget nyt, 100% til perfektion, første gang du prøvede det? Jeg ved ikke om du kan komme i tanke om noget, men jeg kan ikke. Hver gang jeg har lært noget nyt, har jeg skulle fejle, for at lære af det, for at fejle igen, og så lære af den fejl. Det er en evig proces, og selv når jeg kunne det jeg nu havde lært, så skulle jeg måske lære det i nye kontekster, nye stadier eller se det fra nye vinkler, som igen inviterede mig til at fejle. Problemet er, at jeg i lang tid har gået og set mine fejl som forkerte, og ikke som læring, og jeg har ikke inviteret fejl ind, når jeg har skulle lære noget nyt. Men ved at give mig selv den credit, at gå ind til nye ting, med et mindset om, at jeg nu skal til at lære noget nyt og dermed også fejle i det, for at kunne lære af det, inviterer jeg også mig selv ind i en selvkærlig læringsproces, som er langt mere brugbar, en end selvdestruktiv proces hvor jeg fejler, slår mig selv ovenihovedet, fejler igen og slår mig selv hårdere.

Og hvor vil jeg hen med alt det her? Jo jeg vil minde dig om, at det også gælder i forhold til at få et afslappet forhold til mad, krop og vægt. For ofte, ja næsten altid, skal jeg minde mine klienter om, at det er når de falder tilbage, som er den sætning de typisk bruger, det er lige præcis dér, vi kan lære af det. Det er lige præcis dér, de gør proces. Det er lige præcis dér, de kommer fremad. Og det vil jeg også gerne minde dig om. Uanset hvad du kæmper med, hvad du prøver at ændre, hvad du prøver at lære. Minde dig om, at læring er en invitation til fejl, men også, at fejl er en invitation til læring.