Fejl er en invitation til læring, men

Spiler du maven ud, eller er du bare fed?

28832452_10213972131634164_542352043_n

Uh, det her kommer til at blive ret personligt. Det handler om en episode, fra da jeg var omkring en 8-9 år vil jeg tro, som jeg ikke rigtig har delt med nogen før. Men den kommer fre hjertet, ikke for at få medlidenhed, ikke for at skylde skyld på nogen, men for at skabe opmærksomhed omkring, at ord kan sætte sig, dybere end man måske tror, når de render over ens læber. Og at vi skal huske på, at tænke os om, inden vi udtaler os, inden vi råber efter andre (man skal i det hele taget ikke råbe efter andre) og inden man kommenterer på andres kroppe (hvilket man generelt også skal holde sig fra, positivt som negativt).

…Det er ganske vist, at du ikke husker dengang du råbte efter mig. Det er ganske vist, at du ikke husker ordene du sagde. Det er ganske vist, at du ikke tænkte de ville sætte sig. Det er ganske vist, at du bare ville vise dig, overfor din veninde. Men sandheden er, at jeg kan huske det. Sandheden er, at ordene gjorde ondt. Sandheden er, at ordene satte sig, og jeg kan stadig huske følelsen i maven, da jeg forsøgte at ignorere dig og gå videre.

Vi var ikke særlig gamle, gik i parallelklasse du og jeg, og det eneste jeg vidste vi havde til fælles var, at vi boede på samme vej. Vi talte aldrig, rendte ikke i samme vennegruppe og derfor havde jeg nok heller ikke set den komme. Ordene du råbte, ud i det blå, da jeg gik forbi legepladsen. ”Spiler du maven ud, eller er du bare fed?” råbte du, efterfulgt af et hånligt, men også små nervøst grin. Sandheden var, at du var mere end dobbeltstørrelse end jeg. Sandheden var, at jeg vidste du ikke altid havde det lige let derhjemme. Sandheden var, at du nok havde fået flere af samme sætninger smidt i hovedet. Om det var derfor du synes jeg skulle hænges ud ved jeg ikke, men det retfærdiggør ikke dine ord. Om jeg har mest ondt af lille mig, eller lille dig, ved jeg ikke…

Jeg er aldrig blevet mobbet eller drillet i skolen, om det er derfor at den her episode står klarere kan godt ske. Om ikke andet poppede den op, og tankerne sværmede især om hvorfor? Hvorfor skulle du råbe af mig? Var det opmærksomhed? Fordi du selv havde det svært? Fordi du var misundelig på mig? Fordi du skulle vise dig? Fordi du kedede dig? Hvorfor? Og tanken om, at nogle møder de her sætninger, opråb som dette, den her had, hver dag, den tanke sætter sig som en klump i maven på mig.

Jeg er af den overbevisning, at der ligger en positiv intension bag enhver handling (ja velkommen i glimmerverdenen). Men dermed ikke sagt, at bare fordi der er en positiv intention bag, at så retfærdiggør det enhver handling. Jeg er af den overbevisning, at mennesker ikke er ondsindede, og dermed heller ikke udfører ondsindede handlinger i en ond mening. Lad os for eksempel tage mobning. Mobberen udfører en handling, råber, slår, driller eller noget fjerde, hvilket er en ondsindet handling, men årsagen kan være et råb om hjælp eller opmærksomhed, det kan være fordi vedkommene personligt ikke har det godt, ikke kan finde ud af at socialisere sig, er misundelig på dig, er i sorg eller i krise. Intensionen kan være at skabe opmærksomhed på sig selv, i et råb om hjælp, dette udføres i en uhensigtsmæssig handling, og det er selvfølgelig ikke i orden. Jeg går ikke ind for mobning, overhoved ikke, men jeg mener, at vi i høj grad skal stille ligeså stort spørgsmålstegn ved mobberen, såvel som vi skal trøste mobbeofferet. At finde roden til mobning, handler det ikke om at pege fingre og mobbe tilbage, men det handler om at spørge: Hvorfor handler du, som du gør? Hvorfor har du behov for, at ødelægge andres dag, uge, måned, år? Hvorfor?

Jeg håber også det kan hjælpe dig, der måske bliver mobbet lige nu, til at fortælle dig selv, at der ikke er noget galt med dig. Overhoved ikke. Hjælpe dig til at finde noget styrke frem. Styrke der fortæller dig, at du er god nok, lige præcis som du er, udelukkende fordi du er dig! Jeg håber det kan hjælpe dig, der måske mobber lige nu, til at spørge dig selv, hvad får jeg ud af det? Er det det værd? Hvad er det for en positiv intention jeg forsøger at opnå?

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fejl er en invitation til læring, men