“Det ligner du ikke har spist i flere dage…”

maj 5, 2018 0 Af Sunderehverdag

xg6ae_f-maxage-0Mere præcist lød det “Ej skat, det billede du har lagt op på facebook, du ser bare brand godt ud! Virkelig! Det ligner du ikke har spist i flere dage!” …

Jeg var ved at falde ned af de tre trapper der var i bussen, da jeg hørte sætningen bag mig. Den kom fra en kvinde der sad længere nede bag i bussen. Sad der på det blå bus sæde og smilte og roste hvem end hun snakkede med i sin telefon. Normalt kan jeg godt holde min forbløffelse inde, og skjule den, mens mit indre dulmer løs. Men her røg reaktionen ud af mig inden jeg kunne nå at stoppe det. Men kvinden bemærkede heldigvis hverken at jeg næsten drattede ned af trapperne, eller min hurtige rotation så jeg stod med ansigtet mod hende, et ansigt dominerende af store øjne og åben mund. Hun talte bare videre.

At høre sætningen var som at høre negle ridse mod en tavle, eller at høre en gaffel køres henover porcelæn, eller at høre to stykker flamingo gnedet mod hinaden. I er nok med. Det var ubehageligt for mig.

Normalt har jeg sådan rimelig forståelse, for ikke at sige meget forstående for, at der er mange måder at sige tingene på. Uanset hvilken situation vi taler om. Derfor har jeg også svært ved at placere hvorfor netop den her sætning er så svær for mig at slippe. Måske er det fordi den handlede om kroppen, vægten. Måske er det associationen med ikke at have spist. Måske er det fordi at jeg ved, hvilke ubehagelige kræfter kommentarer om vægt kan sætte igang. Måske er det tonefaldet. Måske er det fordi, at jeg synes at alt i det kompliment var forkert.

Sætter jeg mig i kvindens sted, er det formegentlig ment som et kompliment. Dog et noget specielt formuleret et. Der er sikkert både kærlighed og støtte bag ordene, måske endda stolthed. Og der er rigtig mange måder, at sige tingene på.

Generelt synes jeg egentlig bare, at vi skal skrue ned for, at kommentere på hinandens vægt. Uanset om det er en vægt der er gået op eller ned, uanset om det er positivt eller negativt. Jeg synes ikke, vi skal kommentere på hinandens vægte. Vægt er et så skrøbeligt emne, for mange, og der ligger så mange følelser dybt begravet i vægten. Samtidig kan der være mange årsager til vægttab, nogle positive, andre negative.

Det må derfor være budskabet herfra. Hold igen med at kommenter på vægten, uanset om den er gået op eller ned. Det gælder også, og især, din egen vægt, overfor andre. Lad os bare generelt stoppe med, at fokusere så skide meget på den vægt. Hvis jeg en dag bliver sundhedsminister, så vil jeg lave et badevægtsforbud og et stop-kommentarer-på-vægt-forbud (der skal lige arbejdes på en lidt mere mund-lækker titel). Så vi kunne begynde at se på kroppen, som så meget andet end en vægt.