Er du slankoman? (yoyo-dieter)

juni 5, 2018 0 Af Sunderehverdag

skaermbillede-2018-06-05-kl-08-02-46Det engelske ord er yoyo-dieter, og jeg tror ikke, at der findes et dansk ord for det, så skulle det måske være slankoman. Det dog ikke et særligt pænt ord. Det lyder ret voldsomt i mine øre. Du kan heller ikke slå det op i den store danske, men hvis du kunne, så ville definitionen lyde noget a la:

Person der hopper fra slankekur til slankekur, for desperat at opnå at slanke sig. At slanke sig er hans/hendes fiks, og stræben efter det bliver i sidste ende så stor, at han/hun vil gøre hvad som helst for at opnå det. 

En yoyo-dieter, eller en slankoman, bruger slankekure ligesom alkoholikere bruger alkohol eller som en narkoman bruger sine stoffer. Til at flygte. Slankekurene bliver en flugt fra kroppen, fra at mærke kroppen, fra at være i kroppen og fra at være sig selv.

På engelsk vil man kalde det for en yoyo-dieter. En der altid er på slankekur. En der altid søger de nyeste nye kure, fordi i den kur ligger nok svaret. Svaret på at opnå den perfekte krop, og ikke mindst, at opnå ro omkring kosten i den perfekte krop. For er det ikke det vi alle stræber efter. Ro omkring maden?

Jeg har lavet en liste over de punkter der kendetegner en slankoman. Måske kan du genkende dig selv?

 • Du tracker din mad
 • Du bliver altid lokket af en ny hot slankekur
 • Du starter på en ny kur hver mandag (du starter altid på en mandag)
 • Du køber altid den nyeste slankebog
 • Du har et slankebogsbibliotek derhjemme
 • Du er meget interesseret i at vide hvad andre spiser
 • Du er meget interesseret i at vide hvad andre vejer
 • Du er meget interesseret i at vide hvilken slankekur andre er på
 • Du fortæller altid andre at du er af sporet lige nu, eller at du også skal tilbage på sporet igen
 • Du bestemmer dig hele tiden for at fjerne fødevarer fra din kost
 • Du sammenligner altid din krop med andre kvinders kroppe
 • Du ved altid præcis hvad du vejer

Hvis du kunne genkende dig selv, er det vigtigt at du ved, at det slet ikke er unaturligt i dagens Danmark at være slankoman (og nu bruger jeg jo bare ordet, som var det opfundet). Men dem er der virkelig mange af, vi har bare ikke rigtig et ord for det, eller anerkendt, at det faktisk ikke er hensigtsmæssigt.

At drikke sig væk fra problemerne, eller at bruge stoffer for at dulme den smerte man går igennem, eller bare for at komme igennem dagen, er enormt tabu, men at spise sig igennem sine problemer, er ikke et ligeså anerkendt tabu. Måske fordi mange holder det hemmeligt, hvis de spiser på følelser. Måske fordi vi alle skal have mad, og dermed alle skal spise. Måske fordi mad ikke er ligeså anerkendt, som noget vi faktisk godt kan misbruge. Selvfølgelig kan alkohol, stoffer og mad ikke sættes i samme bås, det er jeg udemærket klar over. Men lad os anerkende, at når vi forsøger at flygte fra kroppen, tankerne og følelserne ved at bruge maden, så er der et problem.

Hvis du har det sådan, at du føler du bruger maden til at flygte med (læs også: derfor spiser du på dine følelser), at maden er dit fiks, at du hopper fra kur til kur for at opnå noget, du ved måske endda ikke rigtig hvad, men bare opnå noget. Så skal du vide at du ikke er den eneste der har det sådan. Der er flere måder at komme ud af det på, første skridt er altid at anerkende det. At anerkende hvis du kan sige ja til flere af ovenstående punkter, se dig selv i dem, så anerkend det. Luk ikke længere øjnene for det. For at lukke øjnene for det, vil for altid være din største forhindring til at komme ud af det mønster.